Dobro došli

DA BISTE SE LAKŠE SNAŠLI, KLIKNITE I PROČITAJTE UPUTSTVA I SAVETE.
PROČITAJTE I KRITERIJUM OCENJIVANJA I BODOVANJE ZA OCENU.
DA BISTE PRONAŠLI ŽELJENU LEKCIJU, U POLJE 'PRETRAŽI OVAJ BLOG' , UKUCAJTE NJEN NASLOV I KLIKNITE 'PRETRAGA', ILI KLIKNITE NA OZNAKU SVOG ODELJENJA I POJAVIĆE SE LEKCIJE KOJE MOŽETE DA ODGOVARATE.
OVO SE SVE NALAZI U DESNOJ KOLONI BLOGA.

понедељак, 18. фебруар 2019.

Biotehnologija i genetičko inženjerstvo

Biotehnologija je tehnologija korišćenja mikroorganizama - ćelija za sintezu različitih jedinjenja, koje oni u prirodi ne proizvode.
Biotehnologija je povećavanje sposobnosti organizama da proizvode veće količine jedinjenja u proizvodne svrhe - npr. enzima.
Ranije su se koristili celi mikroorganizmi, npr. gljivice kvasci u pekarstvu, pivarstvu ili vinarstvu, a danas se koriste njihovi proizvodi (pomenuti enzimi).
Prerada bioloških produkata (proizvoda) se naziva bioinženjerstvo.
Prekrajanje genetičke strukture organizama se naziva genetičko inženjerstvo.
Genetičko inženjerstvo je prebacivanje genetičkog materijala iz jednog u drugi organizam.
Tada organizmi dobijaju drugačije kombinacije gena.
Mogu se prebacivati: geni, pojedinačni hromozomi, ili čitave garniture hromozoma.
Prebacivanje se najčešće vrši iz višećelijskih u jednoćelijske organizme.
Jednoćelijski organizmi u koje se ubacuje genetički materijal se zovu bioreaktori.
To su najčešće bakterije.
Primena biotehnologije i genetičkog inženjerstva je u medicini, prehrambenoj industriji, poljoprivredi, zaštiti životne sredine itd.
Npr. u kulturama bakterija se proizvode brojni hormoni (insulin, hormon rasta...).
Iz ćelija pankreasa čoveka izoluje se gen za stvaranje insulina. Taj gen se prebaci u bakteriju i ona stvara ljudski insulin, koji se daje dijabetičarima.
Iz hipofize se izoluje gen za stvaranje somatotropina (hormona rasta) i prebaci se u bakteriju, tako da ona stvara hormon rasta. 
Genetičkim inžinjeringom i biotehnologijom se može povećati efikasnost fotosinteze, tako što se ugrade geni za fiksaciju azota. Ovo je značajno u poljoprivredi za povećanje prinosa.
U Velikoj Britaniji se u laboratorijama, godišnje proizvede 70 hiljada tona tzv. jednoćelijskih proteina za ishranu stoke.
Brazilska biljka kopaiba stvara ulje koje se može koristiti u dizel motorima. Ovo ulje se stvara u malim količinama. Slično ulje stvara i naša biljka mlečika, ali njemu nedostaje enzim farnezil pirofosfatna ciklaza.  
Ako bi se gen koji stvara ovaj enzim prebacio iz kopaibe u mlečiku, mogle bi se stvoriti velike količine ovog ulja koje bi moglo zameniti dizel gorivo.
Ovo je značajno za zaštitu životne sredine.

Нема коментара:

Постави коментар