Dobro došli

DA BISTE SE LAKŠE SNAŠLI, KLIKNITE I PROČITAJTE UPUTSTVA I SAVETE.
PROČITAJTE I KRITERIJUM OCENJIVANJA I BODOVANJE ZA OCENU.
DA BISTE PRONAŠLI ŽELJENU LEKCIJU, U POLJE 'PRETRAŽI OVAJ BLOG' , UKUCAJTE NJEN NASLOV I KLIKNITE 'PRETRAGA', ILI KLIKNITE NA OZNAKU SVOG ODELJENJA I POJAVIĆE SE LEKCIJE KOJE MOŽETE DA ODGOVARATE.
OVO SE SVE NALAZI U DESNOJ KOLONI BLOGA.

четвртак, 21. фебруар 2019.

Higijena usne duplje

Usna duplja ili šupljina je centralni deo usta i pozadi je povezana sa ždrelom.
Početni je deo sistema organa za varenje gde se hrana usitnjava, natapa pljuvačkom i priprema se za dalje razlaganje.
U njoj započinje razlaganje skroba (ugljenih hidrata).
U njoj se nalaze saprofitni mikroorganizmi, čije je prisustvo ponekad i neophodno.
Međutim, zbog ostataka hrane koji se zadržavaju, mogu se razviti i patogeni mikroorganizmi (najčešće bakterije, gljivice, jednoćelijske protozoe - praživotinje).
Ovi ostaci hrane noću podležu fermentaciji.
Patogeni mikroorganizmi su uzročnici oboljenja zuba (kvarenja), desni, a mogu dospeti u organe za varenje i izazvati oboljenja, crevne zarazne bolesti.
Pokvareni zubi otežavaju žvakanje, a samim tim i varenje hrane.
Opterećuju govorni aparat, naročito ako se izvade.
Ukoliko zub zagnoji, bakterije krvotokom dospevaju do svih delova tela.
Zbog toga kao posledica mogu nastradati želudac, srce, jetra, zglobovi, mišići itd.
Zbog toga je vrlo važno prati zube posle svakog obroka.
Pranjem uveče se odstranjuju ostaci hrane, a pranjem ujutru se uklanjaju otrovi iz usta.
Takođe se neguju i desni.

Нема коментара:

Постави коментар