Dobro došli

DA BISTE SE LAKŠE SNAŠLI, KLIKNITE I PROČITAJTE UPUTSTVA I SAVETE.
PROČITAJTE I KRITERIJUM OCENJIVANJA I BODOVANJE ZA OCENU.
DA BISTE PRONAŠLI ŽELJENU LEKCIJU, U POLJE 'PRETRAŽI OVAJ BLOG' , UKUCAJTE NJEN NASLOV I KLIKNITE 'PRETRAGA', ILI KLIKNITE NA OZNAKU SVOG ODELJENJA I POJAVIĆE SE LEKCIJE KOJE MOŽETE DA ODGOVARATE.
OVO SE SVE NALAZI U DESNOJ KOLONI BLOGA.

уторак, 13. август 2019.

Polarizacija membrane nervnih ćelija

Rečeno je da je suštinu provođenja nervnog impulsa kroz nervno vlakno, moguće prikazati pomoću eksperimenta na džinovskim aksonima sipe ili žabljim batacima.
Za to se koriste osetljivi instrumenti: galvanometar i katodni oscilograf.
Ako se tanka elektroda spoji sa površinom nervnog vlakna a druga uvuče u vlakno, pa se obe spoje sa galvanometrom, zapaziće se razlika električnog potencijala između površine i unutrašnjosti nervnog vlakna.
Uzrok tome su različite koncentracije i preraspodela jona natrijuma, kalijuma, bakra, kalcijuma, magnezijuma, hlora i drugih, na površini i u unutrašnjosti vlakna.
Zbog ovakve preraspodele, kada je nervno vlakno u mirovanju, spoljašnja površina je pozitivno, a unutrašnja, negativno naelektrisana.
Zato kažemo da je ćelijska membrana neurona POLARIZOVANA i ovo je potencijal mirovanja.
Sposobnost ćelijske membrane neurona da vrši aktivnu selekciju i raspoređivanje jona je aktivan proces za koji je potrebna energija oslobođena iz kataboličkih procesa (procesa razlaganja ugljenih hidrata, masti i belančevina).

Нема коментара:

Постави коментар