Dobro došli

DA BISTE SE LAKŠE SNAŠLI, KLIKNITE I PROČITAJTE UPUTSTVA I SAVETE.
PROČITAJTE I KRITERIJUM OCENJIVANJA I BODOVANJE ZA OCENU.
DA BISTE PRONAŠLI ŽELJENU LEKCIJU, U POLJE 'PRETRAŽI OVAJ BLOG' , UKUCAJTE NJEN NASLOV I KLIKNITE 'PRETRAGA', ILI KLIKNITE NA OZNAKU SVOG ODELJENJA I POJAVIĆE SE LEKCIJE KOJE MOŽETE DA ODGOVARATE.
OVO SE SVE NALAZI U DESNOJ KOLONI BLOGA.

петак, 2. септембар 2016.

Građa ćelije i ćelijskih organela

      Ako se ćelija posmatra pod svetlosnim mikroskopom u fazi van njene deobe, mogu se uočiti 3 osnovna dela: ćelijska membrana, citoplazma i jedro.
      Ćelijska membrana odvaja citoplazmu i njen sadržaj od okolne sredine. Određuje oblik ćelije. Sastoji se od belančevina i masti. Preko nje se odvija selektivan transport materija između ćelije i okoline.
      Jedro je 'zaduženo' da upravlja životnim procesima u ćeliji i da prenosi nasledne osobine. Sadrži genetički materijal (dezoksiribonukleinsku kiselinu - DNK). DNK se u jedru nalazi u obliku štapićastih tvorevina, koji se zovu hromozomi. Oni su nosioci gena - naslednih činilaca. 
U telesnim ćelijama hromozoma se nalazi 46 hromozoma. 23 su od oca, a 23 od majke.
      Citoplazma je sonovni i najveći deo ćelije. U njoj se odvijaju procesi sinteze proteina, masti i ugljenih hidrata. Citoplazma sadrži ćelijske organele i citoskelet.
      Ćelijski skelet (citoskelet) omogućava ćeliji da zadrži, ili promeni svoj oblik, da se pomera, grči i opušta. Sastoji se od vode i končastih proteina.
      Organele koje se nalaze u ćeliji su: ribozomi, endoplazmatična mreža, mitohondrije, lizozomi, Goldžijev aparat, centrozomi (ćelijski centri), peroksizomi, bičevi i treplje.
      Ribozomi - u njima se dovija sinteza proteina.
      Endoplazmatična mreža (retikulum) je sistem membrana koji uvećava ukupnu površinu ćelije, povezuje jedro i spoljašnju ćelijsku membranu, omogućuje strujanje citoplazme i prenošenje različitih materija kroz ćeliju.
      Mitohondrije daju energiju ćeliji za stvaranje i razlaganje različitih jedninjenja, odnosno za ćelijsko disanje.
      Lizozomi - u njima se razgrađuju organski molekuli, nepotrebni i defektni delofi ćelije.
      Golždijev aparat ima ulogu u lučenju hormona.
      Centrozom učestvuje u procesima ćelijske deobe. Doprinosi formiranju deobnog vretena, koje olakšava kretanje hromozoma tokom ćelijskih deoba.
      Peroksizomi - u njima se kiseonik redukuje do vodonik peroksida,a vodonik peroksid rpelazi u vodu.
      Bičevi i treplje imaju ulogu u kretanju ćelije, i uklanjanju stranih tela (npr. bakterija, čestica...) sa površine ćelije.
      Hloroplasti imaju ulogu u fotosintezi ugljanih hidrata. Nalaze se samo u biljnim ćelijama.

                                                       

Нема коментара:

Постави коментар